Hvad er yin yoga?
Det er et spørgsmål, man kan bruge en hel bog på at besvare. For på ydersiden ser yin yoga meget simpelt ud. Dermed kan man måske tro, det heller ikke kræver så meget at lave eller undervise.
Indeni sker der til gengæld en hel masse. Enten du mærker effekten i bindevævet som færre smerter, i den mentale ro, der indfinder sig, når du lærer at overgive dig til stilheden eller som aktiv restitution til atleter eller andre, der kører et hårdt på uanset om det er fysisk eller mentalt eller begge dele.
Hvordan beskrives yin yoga ofte?
De fleste steder, du finder beskrivelser af yin yoga, fylder beskrivelse af meridianbaner, organure og qi meget. Disse begreber stammer fra traditionel kinesisk medicin (forkortet TCM). Det er en virkelig interessant tilgang til kroppen, som jeg også har fordybet mig i. Teorien er ofte fundamentet for mine programmer.
Men som alle andre teorier dækker den en del af det store billede, men ikke det hele. Måske giver den heller ikke mening, når du er ny i yogaverdenen. Her følger derfor en gennemgang af, hvad yin yoga er, set med vores vestlige forståelse af krop og sind.
Mild udforskning af, hvad din krop har brug for – i dag
Yin yoga er en serie af stræk – teknisk set “forlængelse” af bindevævet, som altid skal tilpasses din krop.
På billedet ser du to variationer af bagoverbøjninger – øverst “Sælen” og nederst “Sfinxen”.
Nogen dage er kroppen måske klar til Sælen og andre dage er selv Sfinxen måske for udfordrende.
Spændinger i kroppen ændrer sig fra dag til dag, de ændrer sig med årstiden og temperaturen udenfor.
For nogen kommer der ekstra spændinger, når det blæser meget. For andre kommer der ekstra spændinger i forbindelse med eksamen, højtider eller deadlines på jobbet.
Har du styr på dit skelet?
Den første ting, du skal tage hensyn til, når du bevæger dig ind i en yin yoga-stilling er dit unikke skelet.
Vidste du, dit skelet er mindst lige så unikt for dig, som dit fingeraftryk?
Vi kan selvfølgelig se udenpå, hvor forskellige vi er, når vi er udvokset, fordi vi har forskellige bredde og højde. Men to lige høje personer, kan stadig have meget forskellige skeletter.
På billedet ser du eksempler på korsben fra tre forskellige mænd, som er fra samme etniske gruppe.
Hvis du – som mig – er lidt vild med disse skeletale variationer, kan du finde flere spændende fotografier af knogler på yin yogaens stormester, Paul Grilleys, hjemmeside.
Vedligeholder du dit bindevæv?
Nu skrev jeg ovenfor, det første, du skal lære at tage hensyn til, er dit skelet. For de fleste af os er det dog en sandhed med modifikationer.
Inden vi kommer så langt ind i en yin yoga-stilling, vi eventuelt bliver begrænset af vores skelet, bliver vi nemlig som regel stoppet af spændinger, som sidder i bindevævet.
Hvad er bindevæv så? Som navnet antyder er det noget væv, som binder andet væv sammen.
Typer af bindevæv inkluderer:
- Sener (bindevæv, som binder musklerne fast på skelettet)
- Ledbånd (også kaldet ligamenter, som binder knoglerne sammen)
- Visceral fascia (det væv, som holder dine organer på plads i bughulen)
- “Ydre fascia” (bindevæv, som ligger under huden)
- og mange flere
Et sundt bindevæv er fugtigt, så de forskellige lag af bindevæv kan glide langs med hinanden, og du har det, som på godt dansk hedder “Full Range Of Motion” (bevægelsesfrihed, kunne vi kalde det på dansk)
Det har de færreste dog. Bindevævet trækker sig nemlig en lille smule sammen hver dag. Alene fordi, du bor på Jorden, hvor der som bekendt er tyngdekraft. (en undtagelse kunne være balletdansere, som til gengæld slider så meget på især deres ledbånd, de bliver sendt på pension i starten af 40’erne).
Som årerne går, krymper du altså. Det gør vi alle sammen.
Dårlige arbejdsstillinger – eksempelvis stillesiddende arbejde – forstærker sammentrækningen. Et par af de mest almindelige tegn på, du er blevet “for stram” er, du ikke kan strække dine ben helt ud, har problemer med din fordøjelse eller du får “udefinerbare smerter” i lænden.
Hvordan arbejder man med bindevævet?
Helt kort kan man sige, alt væv i kroppen har brug for “stress” – ikke som den slags stress, vi får i hovedet, men som at alt i kroppen har brug for at blive arbejdet med og på.
Der findes mange forskellige teknikker til arbejde i bindevævet, hvor yin yoga er en af dem.
En anden og ret kendt teknik hører til teorien om “Anatomy Trains“. En teori udarbejdet af den amerikanske læge, Tom Myers, som kort fortalt ser vores muskler som “kæder”, der arbejder sammen i stedet for som små enheder. På billedet ser du “den overfladiske bagkæde”
Andre måder, du vedligeholder dit bindevæv på, er ved at drikke nok vand og få en masse C-vitamin. Det er altså en af grundene til, du mange steder bliver anbefalet at drikke stort glas varmt vand med saften fra en halv lime eller citron som det første, når du står op om morgenen.
Hvad er så særligt ved yin yoga?
Yin yoga arbejder på bindevævet gennem en serie af stræk, som skal laves på et passende mildt niveau.
Når vi er i stillingerne hydreres vævet, og du kan forstille dig, du langsomt, men sikkert “strækker dig selv tilbage til din oprindelige størrelse”.
Hvis du spørger mig, er yin yoga særligt fantastisk, fordi det er nemt tilgængeligt, når du først har teknikken på plads, og dermed kan laves alle steder, hvor du har lidt gulvplads. Nogen af stillingerne kan laves i sengen.
Og så er det noget, du gør ved dig selv. Du mærker efter, hvad din krop har brug for.
Bindevævet er et langsomt væv, som har brug for en meget anderledes tilgang end de muskler, som det omgiver og løber igennem.
Derfor varer stillingerne i yin yoga som udgangspunkt fem minutter. Hvis du er udfordret i dit bindevæv har du måske brug for at holde fokus i kroppen gennem hele strækket.
Men når du får lidt mere erfaring i stillingerne rent fysisk, gør denne langsomhed, du kan arbejdet på flere niveauer på samme tid. Så får du mulighed for også at fordybe dig i din vejrtrækning og det mentale, der nu måtte komme op, når vi er i stilhed.
Efterhånden, som du får erfaring med at “bløde vævet op” i stillingerne, kommer du også dybere ind i din vejrtrækning. Når det går op i en højere enhed, får du en særlig ro i nervesystemet, kaldet “The Relaxation Response”. Hvis du trives med engelsk, kan du læse mere her
Samlet set får du altså i yin yoga hele tre ting – et helt Kinderæg, hvor du:
- Arbejder med dit bindevæv og samtidig hjælper dit lymfesystem
- Arbejder med din vejrtrækning
- Måske opnår “The Relaxation Response”, som ud over ro i hovedet også er god for din fordøjelse
Har du lyst til at prøve yin yoga?
Fra uge 44 starter jeg nye forløb i yin yoga op hos FOF i Odense.
Undervisningen foregår i Vindegade 72-74, Odense C.
Læs mere her.
Hvis du vil med til et mere intensivt forløb, hvor du gennemgået både vestlig tilgang til kroppen og den mere mentale tilgang til yin yoga via traditionel kinesisk medicin, kan du komme med på “Yin Yoga Refugium“, som afholdes næste gang i efterårsferien, uge 42 2022.