Om Yin & Yoga

Yin & Yoga er et privatejet yogastudio i Odense SV.

Yogastudiet ligger på 1. sal i Dalumcentret, Dalumvej 42, 5250 Odense SV. Du går ind i Dalumcentret og op gennem glasdøren til venstre for Matas. Der er gratis parkering både foran og bagved Dalumcentret. Ligesom Fruens Bøge-togstationen ligger 6-8 minutters gang derfra.

Yin & Yoga er nok at betegne som et “niche-studio” – for der undervises kun i to slags yoga, yin yoga og aerial yoga. De to er ret forskellige – for hvor yin yoga er helt igennem afslappende, beroligende og med god tid til fordybelse, så er aerial yoga meget “yang” – altså modsætningen, hvor du skal bruge dine muskler, lære teknik og måske turde komme ud af din komfortzone.

Stedet blev – som det kan læses andetsteds på siden – åbnet i december 2019, og jeg tog oprindeligt springet fra at undervise forskellige steder til at få mit eget, fordi jeg brugte alt for meget energi på at have to-fire arbejdspladser. I flere år var bagagerummet og bagesædet på min bil altid fyldt med bolde, blokke, tæpper og hvad der nu ellers skulle bruges for at give en god undervisning, hvor jeg kom.

Det er meget almindeligt som yogalærer at være ansat mindst to og ofte flere steder, men ja. Det betyder så en masse planlægning og forskellige retningslinjer, og jeg syntes, det hele kom til at handle om rammerne for undervisningen i stedet for indholdet.

Så i sommeren 2019 sagde jeg op hos mine dengang to arbejdsgivere, og sprang ud i at etablere mit eget.

I Odense er det stadig ikke ret almindeligt at se privatejede yogastudier. Som jeg kan tælle i skrivende stund (oktober 2021), så er vi kun tre i hele byen.

Et privat yogastudio udmærker sig ved, der (selvfølgelig) ikke er nogen tilskud fra staten, som det fx. kendes fra aftenskoler. Til gengæld er man/jeg så heller ikke underlagt andre retningslinjer end dem, man selv og lejekontrakten sætter.

Det, der definerer Yin & Yoga handler om:

  • Differentieret undervisning: Normalt et begreb brugt til undervisning i folkeskolen, men lige relevant uanset hvem, man underviser. I denne sammenhæng tænkes der primært på, hvilken vejledning en deltager har brug for til de enkelte stillinger. Nogen gange har man en klasse, hvor man kan nøjes med “one size fits all”, men oftest er der deltagere, som har udfordringer af den ene eller den anden slags, så undervises der efter “one size fits one”.
  • Fleksibilitet i dagens program: Uanset hvilket program, jeg har lagt for dagen og hvor godt, jeg kender dagens deltagere, siger erfaringen mig, jeg altid skal være fleksibel ift. at ændre på det. Yin yoga handler om at tage imod, og for at kunne det, skal deltagerne selvfølgelig have det, de har behov for i dag. Her handler det ikke så meget om de fysiske stillinger, men oftere om, planen fx. oprindeligt var et program omhandlende meridianbaner, og så har dagens deltagere mere brug for at komme til ro med instruktioner tilpasset et uroligt sind end at få snakket teori.
  • At du lærer, hvordan du giver til dig selv: traditionel kinesisk medicin handler blandt andet om konceptet om Yin & Yang. Yin er at tage imod og Yang er at give. Derfor handler klasser oftest om, du ikke bare skal give dig tid til dig selv, men at du også skal huske at tage imod.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.